The new college is comprised of two elements - a large carpentry and stonemasonry training workshop accommodating potentially noisy and dust creating activities, and an administrative and classroom block containing a variety of smaller spaces for quiet uses - including a residential apartment for the college administrator.

These elements are arranged on the site so that the social and study areas can enjoy the open aspect towards the Channelsea River, whilst maintaining a secure site perimeter. Good communications between the workshop and classroom blocks are established through a double height 'atrium' incorporating the main entrance from the south-east corner of the site. This space connects directly to a cafeteria, and provides a central focus to the life of the college.

The very heavily insulated teaching block is constructed from loadbearing masonry and hollow core concrete planks incorporating a low energy 'Termodeck' mechanical ventilation and environmental control system. The steel framed workshop is ventilated by a combination of natural and mechanical means. The building is designed to maximise natural daylight, with main areas of glazing to the north where possible.

DATE: 2000 - 2001

CLIENT: The Worship Guild of Carpenters

CONTRACT VALUE: £3,000,000

STRUCTURAL ENGINEER: Price & Myers

M & E CONSULTANTS: Fulcrum Consulting

QUANTITY SURVEYOR: E C Harris

MAIN CONTRACTOR: Rooff Ltd.